bukaN itU nOktaHnya.......

assaLamualaikum.............
adik2 abg2,akak2, ibu2 dan bapa2 ...seLamaT meNjadi oRang yaNg hebat...siapa lagi yg ingin menyambut seruan ini.......kalau bukan diri kita...bersemangat.. daN terus melangkaH...

hari ini kita melihat brapa jauh perjalanan hidup kita.... brapa kaLi kita mendaki puncak kejayaan dlm khidupan kita.... dan brpa kali kita tersungkur rebah dek kerana adanya sedikit kecelaruan DAN permasalahan.... taPi kita perLu sedar.... ITU BUKAN NOKTAHNYA....untuk lukisan kehidupan kita ini..

jika maSih ad pLuang dan RuaNg...anda mampu laksanakannya.... cuMa jGn ssKali b'putiH mata..mgKin kita seRinG diUmpan dan terpenjara dengaN pelbagai ujian hidup ...
TAPI iNGAT..
Jika kita pernah gagal, ini tidak bermakna kita akan gagal selama-lamanya. Persoalan yang penting bukanlah bagaimana kita akan gagal tetapi persoalannya adalah bagaimana kita akan mengendalikan dan berhadapan dengan kegagalan tersebut.

JADI...
... apakah tindakan kita dalam berhadapan dengan ujian tersebut. Adakah kita perlu kecewa dan marah atau berputus asa apabila berhadapan dengan pelbagai bentuk ujian tersebut? Bukankah sepatutnya sebagai seorang Muslim kita sepatutnya menjadikan ujian tersebut sebagai batu loncatan yang mengubah kita menjadi seorang yang lebih baik dan mengubah keadaan tersebut menjadi lebih baik.
OLEH ITU KEMBALI KEPADA HAKIKAT SUNNAH...
Hadith Rasulullah SAW,Sabda Nabi s.a.w kepada Ibnu `Abbas ketika itu dia masih kecil: Maksudnya: Wahai anak kecil! Sesungguhnya aku ingin mengajarmu beberapa kalimat, iaitu, jagalah Allah (jagalah perintahNya) nescaya Allah menjagamu. Jagalah Allah (jaga perintahNya) nescaya engkau dapati Dia berada di hadapanmu (menunaikan keperluanmu). Apabila engkau memohon pohonlah daripada Allah. Apabila engkau meminta pertolongan minta tolonglah daripada Allah.

KERANA....BUKANLAH UJIAN ITU SATU NOKTAH UNTUK KITA SEMUA.....

InGAT:“Kita adalah satu bangsa yang dimuliakan dengan Islam dan sekiranya kita mencari kemuliaan selainnya pastinya kemuliaan yang kita kecapi akan hilang”.

Comments

Abuuwais said…
Assalamualaikum...
Asraf, moga allah merahmatimu.
syukurlah telah muncul satu lagi kumtuman bunga yg bakal mewangi Kampu Sultan Mizan. Sesungguhnya baba mula jatuh cinta dengan kamu semenjak kali pertama memandang wajahmu dminggu Irientasi...perogram persediaan.
Selamat menjadi pelukis zaman dan pewarna Umat ini...yang dahagakan tangan suci para daie' dengan awan dakwah yg teduh.
Baba berbangga denganMu...mudahan kamu akan dicintai semua manusia dan anak2 didikmu suatu hari nanti.

Popular Posts