meNeroka keHidupaN...mEncaRi saHabaT seJati....

asSalamualaiKuM..
Berpesan Al Qomah kepadanya, "Wahai puteraku! Sekiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah engkau memilih teman-teman yang memiliki sifat yang berikut:

1. Jika kamu ditimpa oleh bencana maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu untuk menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.

2. Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari teman itu maka ia akan segera mengusahakannya.

3. Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantumu dengan memberikan pandangannya.

4. Jika kamu bercakap-cakap dengannya maka temanmu itu akan membenarkan kata-katamu.

5. Jika temanmu itu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau perkataan atau perkataanmu maka dia akan menutupinya.

6. Jika kamu mengeratkan hubungan persahabatan dengan temanmu itu maka dia akan membalas dengan baik pertalian persahabatan itu.

7. Jika kamu menghulurkan sesuatu kebaikan (hadiah) kepada temanmu itu maka ia akan menerimanya dengan baik malah ia membalasnya kembali.

8. Jika temanmu itu mendapat sesuatu kebaikan dan kebajikan darimu itu maka ia akan mengingati, menghargai dan menyebutkan akan kebaikanmu itu.

9. Jika kamu berdiam diri atau kerana malu untuk meminta sesuatu darinya maka dia akan bertanyakan akan kesusahanmu itu.


10. Jika kamu berselisih faham dengan teman
mu itu maka ia lebih rela mengalah demi untuk memelihara persahabatanmu itu.
kiT
a kemBaLi kepaDa sUnNah:...
Sahabat Rasulullah, Saidina Ali ada berkata: "Saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada di samping kamu. Dia sanggup membahayakan dirinya demi kemaslahatan kamu. Orang yang setiap masa bekerja untuk keperluan kamu. Sanggup mengorbankan segala-galanya untuk kepentingan kamu."

daLam kesibukan kita....
muNgkin kita juga meNcari seseorang..
yang suSah senaNgya..
ceRia dukanya..
sentiAsa bersAma kita..
uNtuk berkonGsi lakaRAn hidup bersaMA..

buAt seMua...kuDoakan..
kita seMua mNdapaT..
sHbat sJati...
yaNg berteMu dan berPisah..
haNya kerana ILLAHI...
saLam jaYa utK semUa...amin

Comments

2_one said…
mmg kita memerlukan seorg teman/shbt/kwn dlm menjalani hidup ini...tp mencari teman/shbt/kwn yg sebenar2nya amtlah ssh.kita bukan mgharapkan ksh syg.kita bukan mgharap harta dan pangkat..tp apa yg diharapkan oleh seseorg yg ingin melangkah dan melangkah ke depan pd seogn temannya hnya nasihat,kata2 semangat,cetusan2 idea,pendgr setia,memahami,mmbantu ketika ssh..hmm..tp bila dipikir,dipikir dan direnung kembali,kalo kita terlalu mgharap kesempurnaan terhadap kwn/teman/shabt,nmpk gayanye smpai bila2 kita xkn jumpa teman sejati..hmm itulah kehidupan warna-warni coraknya..

Popular Posts