iNi yaNg peRLu kiTA beLaJar...

asSaLamuaLaikum...

nUkiLan kaLi ckup2 bMkna stLh sy sNdri mNmpUhi bbrRapa tHun pjLnN sbG seoRg mnsia daN Hamba dimukA bumi...sdR x sDr..mcM uJian yg kita tmPuh...dLm trjAga mahupn tiDak...trAse byK pkra yg mghburkan yg kita lAlui.....


peRjaLanaN kita peNuh deNgaN ceRita..
suKa duKa meNjadi teMa uTama..
naMun, diSebaLiknya...
teRsiMpan beRibu kHazaNah berHArga..'
utk kita kUtip..
buaT bkaLan spNjang maSa...

daLam iDup ini..kdG2 kiTa merasakan segalanya sudah terbaik bg kita....tp x bg Allah... kdG2 jga kita merakan sglnya x baik bg kita..tp baik bg Pencipta kita...sGt tiNgGi siFt rhmat kasih daN sygnya Allah pd kita...biLa kta dTmpa ksshan...Dia beri kita pGjran..Dia beri kita pLuang utk lbih dkt dgnNya..SubhanaLLAh..

.tp iGt...biLa kta dBeri nkmt ksNgan...truSlah adiq2,akk2,abg2..truS igt pD Allah yg mmberikn nKmat...b'syUkurLah daN jgN jdkn ksngaN e 2 mMbwa kpd kOtornya hati kita seperti sombong dan angKuh..

Renung2kanlah Beberapa panduan Imam Al- Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong dan angkuh

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih muliadaripada kita, kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita.

2. Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat.

3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah mereka pelajari dan ketahui.

4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka membuat dosa dalam kejahilan, sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

5. Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya.

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan didalam hati bahawa mungkin pada suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah dan akan memluk Islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah.

naMpak.?? btpa iNdaHnya isLam ini...sgt semPurna mrgkumi smUa aspek trmasUk peradaBan mnusia...jd...jom kita ajk rmi kwn2 kita, sdra2 kita cuba utk brubah..wlU sdikit tp ISTIQAMAH.....

wsalam =]

Comments

Popular Posts