Kebaikan Bukan Sesuatu yang Sia-Sia..

Assalamualaikum..
Perkongsian kali ini adalah lebih kepada sebuah penceritaan untuk menunjukkan betapa dalam hidup ini,konsep memberi kebaikan sememangnya ssuatu yg sgt bharga..

Diceritakan ada seorang insan budiman,seorang lelaki, wajahnya hitam-hitam manis, seorang yang tenang sahaja setiap masa. Dikatakan beliau memiliki ladang2 dan haiwan2 ternakan yang sangat banyak sehinggakan beliau digelar seorang usahawan yang berjaya ditempatnya..

Satu ketika, terdetik dijiwa hamba Allah ini untuk memberikan sebilangan kemewahan yang ada padanya kepada orang ramai. Harta yang dimiliki sudah terlebih cukup untuk menanggung kluarganya dan kini dia merasakan apa salahnya jika dia berkongsi kemeahannya bersama orang lain.. Akhirnya, dengan satu tekad, dia mengumpulkan sejumlah wang yang banyak untuk diberikan kepada sesiapa sahaja yang bakal ditemuinya diluar sana..

Dijadikan cerita, hari pertama dia terus mulakan rancangannya itu..Kembalinya ke rumah, beliau mendapat berita, wang yang diberikan sebentar tadi telah diberikan kepada seorang perompak..Alangkah beratnya rasa hatiny mendapat berita tersebut, hari berikutnya dia terus memberi dan kembalinya ke rumah dia mendapat berita, wang yang diberikan hari ini telah diberikan kepada seorang perasuah..Terduduk dia memikirkan bgaimana hal ini boleh terjadi, sehingga hari berikutnya, dia tetap terus memberi tanpa memikirkan hal yang terjadi sebelumnya.. Dan kali ini dia mendapati wang yang diberikan itu telah diberi kepada seorang yang kaya-raya sepertinya..malahan lebih kaya.. "Sia-sia sahajalah pemberianku kalau orang kaya yang mendapat wangku ini" keluh hatinya...

Selang beberapa hari, hamba Allah ini bertemu dengan si perompak,perasuah dan orang kaya yang pernah mendapat wang darinya..Dipendekkan cerita..
1.si perompak telah menyatakan luahan hatinya, beliau berasa insaf dengan perlakuan jahil yang pernh dilakukannya sebelm ini, dia tidak menyangka orang sejahaatnya masih lagi dipandang oleh masyrakat dan dengn wang yang diberikan itu dia berazam untuk mencari pekerjaan yang halal.
2.Si perasuah juga mendapat satu pengajaran yang bermakna buat dirinya..Selama ini dia memberi seberapa banyak wang bagi kepentingannya shj..ttpi msih ada dluar sana orang yg mmberi tnpa mmikirkan kpntingan sndiri ttpi kpntingan org lain...
3.Orang Kaya yang selalu disanjung ramai itu tersedar selama ini dia meraskan setiap pemberian itu harus ada timbal baliknya..Dia malu dengan sifat kesederhanaan hamba Allah ini..

Saudara/i sekalian, saya petik kata2 ini,
 tak akan ada yang berakhir dengan sia-sia terhadap sutau kebaikan. Karena kebaikan akan berakhir pula dengan kebaikan. Hidup ini bukanlah soal berapa banyak yang bisa kita dapatkan, tapi berapa banyak yang bisa kita berikan.

p/s: saya sendiri masih terkial2 dalam mendidik hati untuk memberi...jiwa yg masih kotor dengan mazmumah amat sukar untuk dididik menjadi insan seperti hamba Allah yang diceritakan. buat bacaan semua..hanya perkongsian tak sberapa ini sahaja dapat dipaparkan..moga bmanfaat untuk smua...wallahualam...

Comments

Nur Islah said…
nice =) thanks ayap
Asyraf Alpandi said…
sama2 jdikan tauladan.. =]
2_one said…
nice too..so pasni pandai2 lah memberi utk aku ye yap....belanja makan..hahhaha.....eh xnk belanja..ak nk ko masak..hhahaha
Asyraf Alpandi said…
sblum 2...ko mmberilah pada aku dulu...kih3...=]

Popular Posts