Warkah Buatku : 2011

Alhamdulillah...syukur kehadrat Illahi yg mmberikan rezeki dan memberikan ku peluang bernafas,melihat,mendengar,bertutur dan pelbagai nikmat lagi tanpa ku pinta sekalipun..itulah sifat rahman dan rahim-Nya...

Warkah buatku : 2011 - Sejak bertahun-tahun kita punya azam dan tekad yang baru.Ya, ianya adalah satu keperluan untuk menjelaskan lebih lagi apa yang ingin dicapai..Pada saya sendiri, satu HAL yang perlu diberi penekanan dalam tahun baru selaku dewasa 20an, NILAI adalah perkara utama yang ditekankan..

"secara ringkas, nilai adalah satu keyakinan yang kukuh dan mampu bertahan dalam diri sendiri.
Menentukan apa yang kita rasa dan yakin benar,baik dan betul dalam khidupan
Menimbulkan rasa dalaman yg mnjadikan kita sggup bkorban dgn apa yg kita yakini"
Ringkasnya; nilai adalah PEMANDU,PENDORONG dan SUMBER
sbuah kkuatan untuk sebuah TINDAKAN" -solusi 26

Untuk 2011 ini..adalah tahun permulaan kepada pemantapan nilai jgka pndek yang membwa kepada bberapa keputusan penting untuk tahun berikutnya.Tidak kurang juga pemantapan nilai untuk jgka pnjang yg juga mmbawa bbrapa kputusan pnting untuk 3/4 thun akan datang serta saki baki kehdupan nnti..

Tahun ini jugalah memperlihatkan pelbagai amanah yg perlu dipikul...Berat hati untuk memikul, kerana saya sendiri sedar betapa banyak kelemahan pada diri saya sdiri sehinggakan ingin meimpin orang lain..Kerana e2 saya meletakkan nilai selaku watak utama dalam setiap nadi pergerakan supaya lebih memberi kekuatan dan kejelasan dalam setiap langkahan..

Tahun ini juga,pelbagai NILAI yang perlu dipraktikkan, mungkin dalam pergaulan mahupun amalan2 seharian..saban tahun kita cuba perbaiki,tapi mgkin tidak sedar yang kita perlu berubah dan aplikasi mengikut langkah2 dengan sabar dan menuju ke arah lebih baik...insyaAllah moga bjaya..

Ada juga yg mnceritakan tntang hal2 yg disebut pakar psikologi sebagai (means value) ataupon nilai kaedah seperti rasa cinta,wang mahupun kehidupan yang selesa..Tidak salah untuk memikirkan hal2 berikut tetapi satu hal yang perlu kita CAKNA adalah nilai akhir(ends value) haruslah disertakan sekali seperti mendapatkan wang dengan cara yang halal mengikut syariat, saluran rasa cinta yang betul dan sebagainya...

Pasangan hidup??-juga 1 psoalan yg sering diajukan..umur kian melangkau ke usia 20an smemangnya lumrahny sbg2..cuma apa sy boleh katakan..tepuk dada,tnyalah 'siapa kita'... biarlah Allah yg aturkan..kerana pdaNya adlh sbaik2 aturan...jgn cemari usia muda yang ada..e2 pesan yg msih tsemat didada..lupakan dlu utk smntra krn byk hal yg ada dlm genggaman kita..insyaAllah tbuka jua jwpnnya kelak..


Apa yang saya harapkan, tahun ini adalah permulaan kehidupan yang lebih matang daripada sebelumnya..walaupun mungkin tidak dapat capai kesemua yg sptutnya..tetapi moga2 saya peroleh nilai yg ditetapkan dan dapat berkongsi pada masa akan datang. Mungkin dengan nilai inilah yang menjadikan kita lebih yakin dengan lukisan kehidupan yang ingin kita lakarkan,nilai yang ada didalamnya untuk dikongsikan dan dicantikkan bersama...insyaAllah..

p/s: ini sekadar perancangan yang saya tetapkan untuk diri sendiri,kkuatan minda dan iman tetap menjadi nakhoda utama dalam pelayaran hidup ini..lebih-lebih lagi berkenaan hal yang tidak pasti dan bukan dalam genggaman mesti bukan harus tetapi wajib untuk dielakkan..manusia biasa sering lupa dan alpa..kerana e2 sya plukan sahabt disisi untuk usaha jaya..smoga Allah permudahkan semuanya...ameen..Comments

2_one said…
semoga perancangan berjalan dgn lancar..manusia hnya mampu merancang Allah yng menentu....kite merancg jd guru tp blm tentu kite mjd spt dirancang...byklah berdoa.agr kita dapat apa yg kita mahu...smoga berjaya smuanya..slm
Ariff @ Clever said…
Semoga 2011 membuka peluang baru buat kita untuk mengejutkan setiap yang terlena...

Popular Posts