3 Hari Dalam Hidup Kita..

Assalamualaikum wbt..

Sahabat yang dikasihi, dalam hidup ini ada 3 jalinan masa yang tidak boleh dipisahkan. Setiap masa ini punya harga yang tidak mampu dibeli oleh sesiapa, cuma mampu dihargai oleh mereka yang benar-benar bijaksana.


Hari Pertama: Hari Semalam

Senja yang berlalu menjadikan kita tidak mampu lagi menatap mentari, hanya rembulan yang bakal menjadi penyeri di malam hari. Hakikat Hari Semalam menjadikan setiap kata yang terungkap tidak mampu untuk ditarik kembali. Andai kata-kata itu menusuk sanubari, pasti ia akan kekal sebagai parut memori walau maaf sudah dimeterai. Andai penyesalan hari semalam, ianya sekadar kehijaun atau kehitaman sejarah yang indah mahupun berdarah. Hakikatnya, walau apa pun yang telah terjadi, panjatkan keazaman pada Tuhan, moga esok lebih berseri ukiran dan lukisannya.

Hari Kedua : Hari Esok

Bukan salah untuk kita mengharapkan apa yang belum ada, tapi jangan lupa apa yang telah ada. Hari kedua, hari yang memungkin kita pada segala-galanya. Bukanlah hari esok, malahan saat berikutnya, kita sendiri tidak tahu dimana kita bakal berada, samada masih bergelar manusia yang punya jiwa mahupun sekujur tubuh yang menanti persoalan untuk ditanya tentang hakikat iman dan amal. Mentari esok mungkin cerah menerangi setiap sudut hidup ini, namun siapa tahu ribut badai tatkala terbukanya mata di fajar keesokannya. Ceria, sedih, gelak ketawa, kecewa mahupun gembira..tiada siapa yang mampu meneka secara tepatnya.


Hari Ketiga : Hari Ini

Apa yang masih tersisa pada diri kita hanyalah Hari Ini, hari yang memungkinkan kita dipuncak jaya pada saat berikutnya, hari yang memungkinkan syahadat menjadi penutup lisan disaat berikutnya ataupun kegersangan hati meraih bahagia dihari berikutnya. Hakikatnya, inilah harta yang masih ada, buat kita hargai, buat kita sama-sama rebut dan warnai supaya menjadi tatapan penyejuk hati pada keesokan hari. Berjaya, gagal, sedih mahupun gembira.. Hari inilah penentunya.

Kita Cuba Dengan Kudrat Yang Ada

Sisipkan ketabahan, pasakkan keazaman didalam sanubari, moga esok lebih baik dari hari ini.


Saiyidina Ali radhiyAllahu 'anhu pernah berkata yang lebih kurang berikut:
"Beruntunglah mereka yang hari ini lebih baik daripada hari semalam, terpedayalah mereka yang hari ini sama seperti hari semalam, celakalah mereka yang hari ini lebih buruk daripada hari semalam."
Sebuah lagi kata mutiara yang membawa maksud yang serupa:
"Hendaklah hari ini lebih baik daripada hari semalam, dan hendaklah hari esok lebih baik daripada hari ini."
Muhasabahlah selalu......

p/s:mungkin bicara ini hanya mampu diungkap , namun inilah cita-cita yang saban hari meniti di sanubari. Bukan mudah, kerana besarnya mujahadah . Segalanya perlu dibayar dengan harga yang cukup mahal..doakan bersama...  memulakan semester baru di IPG KSM... banyak yang diinginkan, banyak yang dipertanggungjawabkan..

Comments

Popular Posts