Ramadhan : Dunia Yang Melelahkan
Penat tubuh kerana bekerja.
Letih pula melayani kerenah manusia.
Tidak dihitung lagi ujian itu, ujian ini.
Kadangkala kita merasakan dunia ini cukup melelahkan.

Duduk & Renunglah Semula Mengapa Kita Di Dunia

Semua orang punya tanggungjawab dan cabaran hidup tersendiri. Barangkali yang membuatkan kita letih itu kerana terlalu memikirkan nasib diri sendiri yang tidak sebaik orang lain.

Duduklah sebentar dan renunglah semula mengapa Tuhan aturkan kita ada di dunia. Bukan untuk merasai segala kesusahan. Sedang nikmat yang kita ada sehingga hari ini pun tidak mampu dihitung satu persatu.

Kebahagiaan sebenar boleh dijelmakan, dengan syarat kita bersyukur dengan apa yang telah kita miliki hari ini.

Dunia ini memang tempat ujian. Tetapi ujian itu pun diselangi dengan banyak kemudahan-kemudahan dan kenikmatan yang kita sering ketepikan.

Di sinilah tempat untuk kita tunjukkan usaha yang terbaik sebagai hamba Tuhan. Lumrahnya, kita akan tertekan dan merasakan kelelahan. Cuma, jangan pula kita berterusan untuk berasa lemah dengan apa yang berlaku. Carilah ruang untuk kembali. Walaupun langkahnya itu mungkin perlahan.

Ramadhan : Masa Untuk Kita Kembali Kuat

Bulan yang mulia ini cukup istimewa. Suasananya jauh berbeza berbanding bulan-bulan yang lain. Ianya lebih menenangkan kerana dipenuhi dengan amal kebaikan.

Semua orang berebut untuk berikan yang terbaik. Kerana di bulan inilah masa untuk amal-amal dapat digandakan. Akhirnya, dengan amal yang ikhlas, membuahkan hati yang bersih untuk dibawa ke bulan seterusnya.

Saat inilah kita boleh bermula. Bermula untuk meraih kekuatan dengan melazimi solat malam, yang pastinya dapat menguatkan jiwa dan merehatkan rohani. 

Hasilnya, mudah-mudahan menjadi penguat untuk berhadapan dengan rencam dunia yang pelbagai, hari demi hari. 

Dunia ini memang melelahkan, tetapi rehatlah dengan solat, berdoa dalam keadaan yang tenang, membaca al-quran walaupun sedikit, dan berbuat kebaikan kepada sesiapa pun dengan apa yang kita mampu.

Ramadhan kali ini, mari kita mulakan.


 

Comments

Popular Posts